Únor 2015

Banánovo-borůvkové muffiny

22. února 2015 v 17:16 | elle |  Moučníky
Suroviny
2 šálky polohrubé mouky
¾ kypřícího prášku
1 lžička skořice
1 lžička vanilkového cukru
½ šálku ovesných vloček
2 vejce
200g bílého jogurtu
80g másla nebo Hery
1 velký banán
1 jablko
½ šálku medu
borůvky

Postup
Smícháme v míse mouku, skořici, vanilkový cukr, kypřící prášek a vločky. V jiné míse rozmícháme vejce s medem dohladka. Přidáme rozpuštěné a zchladlé máslo, rozmačkaný banán, nastrouhané jablko a jogurt. Vmícháme mokrou směs do suché, jen aby byly spojené, nemícháme moc dlouho. Do papírových košíčků dáme lžíci těsta, posypeme borůvkami, přidáme další lžíci těsta, borůvky, atd, než máme ¾ výšky papírových košíčků, nahoře musí být borůvky. Pečeme při 170°C 25 minut, nebo dokud špejle vytažená z prostředka není čistá a povrch zlatý, pozor na přepečení. Necháme vychladnout na mřížce.


Francouzský bramborový salát

22. února 2015 v 17:05 | elle |  Saláty
Suroviny
brambory
plechovka tuňáka (včetně šťávy)
mražené zelené fazolky
rajčata
ledový salát
zelené olivy
vejce natvrdo
bílý jogurt

Postup
Ledový salát natrháme na malé kousky a dáme na talíř. Poklademe na měsíčky nakrájenými rajčaty a vejci. Fazolky povaříme doměkka a po zchladnutí přidáme na salát. Přidáme brambory, které jsme uvařili ve slupce, také nakrájené na měsíčky. Obložíme olivami a tuňákem. Šťávu z tuňáka nevyhazujeme, ale smícháme ji v misce s bílým jogurtem a pepřem. Touto zálivkou pokapeme salát.


Sendvič s mozzarellou a brusinkami

22. února 2015 v 16:56 | elle |  Snacky
Suroviny
světlý toustový chléb
máslo
brusinkový džem nebo husté zavařené brusinky
mozzarella
šalvěj
olej

Postup:
Na oleji na pánvi opečeme lístky šalvěje. Na každý sendvič asi dva lístky. Toustový chléb pomažeme zvnějšku máslem či ramou. Zvnitřku namažeme brusinkami a poklademe plátky mozzarelly. Přidáme šalvěj, přiklopíme druhým plátkem chleba a nasucho pečeme z obou stran na pánvi, než se sýr rozteče a chleba hezky opeče. Servírujeme ihned, teplé. I když je to možné, šalvěj je opravdu škoda vynechat, dodává sendviči zvláštní chuť.


Inspirace: Gurmet

Jablečné muffiny

22. února 2015 v 16:46 | elle |  Moučníky
Suroviny:
150g polohrubé mouky
150g hladké mouky
1 lžíce kypřícího prášku
150g hnědého cukru
2 lžičky skořice
2 střední jablka
Rozinky, oříšky, semínka, sušené brusinky…
125g másla či Hery
2 vejce
185ml mléka
Topping:
Máslo, moučkový cukr, skořice

Postup:
Smícháme mouku, kypřící prášek, skořici a cukr v míse. V jiné míse rozmícháme vejce s rozpuštěným a zchladlým máslem a mlékem. Přidáme nastrouhaná jablka. Poté vmícháme do suché směsi semínka dle chuti (já dala slunečnicová semínka, lískové oříšky, sušené brusinky). Vmícháme mokrou směs do suché, jen aby se propojily, ne moc dlouho. Plníme do ¾ výšky papírových košíčků.
Pečeme při 170°C 25 minut, nebo dokud špejle není po vytažení z prostředka čistá a povrch je zlatý. Po lehkém zchladnutí muffinů na mřížce rozpustíme máslo. Povrch muffinů potřeme štětcem máslem a namočíme do skořicového cukru. Při potírání by měly být muffiny stále teplé, aby se utvořila krusta.



Pizzy z listového těsta

22. února 2015 v 16:39 | elle |  Snacky
Suroviny
1 listové těsto
obloha dle chuti, např.:

Náplň 1:
kečup
šunka
eidam
oregano

Náplň 2:
zakysaná smetana
listový špenát
mozzarella
pepř, sůl

Náplň 3:
rajčatová salsa
cherry rajčátka
mozzarella
rozmarýn

Postup
Listové těsto vyválíme a na pečicím papíře ozdobíme.
Náplň 1: Potřeme kečupem, obložíme šunkou a eidamem a posypeme oreganem.
Náplň 2: Potřeme zakysanou smetanou, obložíme listovým špenátem (může být i rozmrazený) a mozzarellou. Osolíme, opepříme a navrch ještě pokapeme smetanou.
Náplň 3: Potřeme pikantní rajčatovou salsou (která se podává s nachos), poklademe na poloviny rozkrojenými rajčátky řezem nahoru a mozzarellou, posypeme rozmarýnem a pepřem. Pečeme cca 15 minut při 180 stupních. Necháme chvilku zchladnout, až poté krájíme.


Broskvovo-datlový chlebíček

22. února 2015 v 16:14 | elle |  Moučníky
Suroviny
1 hrnek hladké mouky
1 hrnek polohrubé mouky
½ hrnku cukru
1 kypřící prášek
špetka skořice
½ hrnku mléka
3 vrchovaté lžíce bílého jogurtu
3 lžíce medu
2 vejce
½ hrnku oleje
½ balíčku sušených datlí
5 polovin kompotovaných broskví
½ l pomerančového džusu
1 vanilkový pudink

Postup
Smícháme sypké suroviny. V jiné misce smícháme mokré včetně nasekaných datlí a broskví nakrájených na malé kostičky. Mokrou směs vmícháme do suché. Nalijeme na pekáček vymazaný tukem a vysypaný moukou, nebo vyložený pečicím papírem. Pečeme při 175 stupních, než je těsto upečené. Zkoušíme špejlí.
Po vychladnutí přelijeme pomerančovým želé. To připravíme tak, že dáme do hrnce 400 ml pomerančového džusu, 2 lžíce citronové šťávy a 4 lžíce cukru. Tuto směs přivedeme k varu a poté vmícháme vanilkový pudink rozmíchaný v dalších 100 ml džusu. Necháme přejít varem jako obyčejný pudink a poté nalijeme na moučník. Pokud chceme vyšší vrstvu želé, zdvojnásobíme dávku surovin. Necháme ztuhnout, až poté krájíme.



Dýňová polévka

22. února 2015 v 16:01 | elle |  Polévky
Suroviny
1/2 dýně Hokkaidó
1 cibule
kousek másla a dvě lžíce oleje
1 pomeranč nebo mandarinka
2 střední brambory
sůl, pepř
tymián
plátky slaniny
rohlík
1/2 kelímku zakysané smetany

Postup
Na másle s olejem osmahneme nasekanou cibuli, přidáme na kostky nakrájené oloupané brambory a na kostky nakrájenou oloupanou dýni. Chvíli restujeme, poté osolíme, opepříme, přidáme tymián a šťávu z jednoho pomeranče a zalijeme vodou, takže je zelenina sotva ponořená. Vaříme do změknutí. Poté necháme chvíli zchladnout, rozmixujeme ponorným mixérem a vrátíme na plotnu. Přidáme polovinu zakysané smetany a ochutíme kořením.
Slaninu orestujeme na pánvi do křupava. Rohlíky opečeme také dokřupava. Polévku servírujeme posypanou kostičkami rohlíku a plátky slaniny. Pro odlehčenou verzi můžeme vynechat smetanu při přípravě a servírovat polévku jen se lžičkou smetany rozmíchané po povrchu.



Bezlepkové vanilkové rohlíčky

22. února 2015 v 15:38 | elle |  Moučníky
Suroviny
350g bezlepkové mouky
100g cukru moučka
50 g strouhaných mandlí
50g strouhaných oříšků
250g másla
2 žloutky
Moučkový a vanilkový cukr na obalení

Postup
Mouku smícháme s cukrem, mandlemi, oříšky, máslem a žloutky. Utvoříme těsto a necháme v chladu odpočinout. Tvoříme rohlíčky a pečeme na pečicím papíru při 180 stupních 8-10 minut dorůžova. Obalíme v cukrech. Musíme pracovat opatrně, protože rohlíčky jsou velmi křehké.