Březen 2015

Černobílé cupcakes

13. března 2015 v 17:22 | elle |  Moučníky
Suroviny
Těsto
220g hladké mouky
4 polévkové lžíce hořkého kakaa
1/2 prášku do pečiva
200g krystalového cukru
1/3 lžičky soli
60g másla
120ml oleje
2 vejce
100ml podmáslí
1 lžička vanilkového aroma

Poleva
60g másla
100g moučkového cukru
200g lučiny

Zdobení
1/2 tabulky čokolády na vaření
kousek másla
čerstvé jahody

Postup
Máslo dáme do misky a ručním šlehačem vyšleháme do pěny (asi dvě minuty). Přisypeme cukr a chvíli mixujeme, poté přilijeme olej a ještě rozmixujeme. Přidáme žloutky a vanilkové aroma a ještě chvíli mixujeme. Do jiné mísy prosijeme mouku, kakao a prášek do pečiva. V další misce vyšleháme bílky se špetkou soli dotuha. Do máslové směsi nastřídačku postupně zapracováváme mouku a podmáslí. Nakonec lehce zabalíme sněhové bílky. Plníme do košíčků na muffiny do tří čtvrtin - mně z tohoto množství vyšlo 22 košíčků, ale záleží na dávkování. Pečeme 20-22 minut při 175 stupních, dokud špejle není po vytažení z prostředka suchá.
Zatímco muffiny chladnou, uděláme si polevu. Do misky dáme změklé máslo a dvě až tři minuty šleháme do pěny. Přidáme cukr a ještě šleháme, aby se rozpustil. Nakonec zašleháme už jen chvíli lučinu.
Vychladlé dortíky nyní nazdobíme. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni s kouskem másla. Jahody nakrájíme na podélné kousky. Vezmeme jeden dortík, čínskou hůlkou uděláme doprostředka díru a druhou stranou hůlky do této díry dáme trochu rozpuštěné čokolády. Vtlačíme kousek jahody. Nahoru dáme lžíci polevy a nožem upravíme, aby byl celý povrch zakrytý. Tohle opakujeme se všemi dortíky ještě před dozdobením, protože je možné, že zbyde poleva, tak abychom ji mohli rovnoměrně rozdělit na všechny dortíky. Nakonec nazdobíme zbylou čokoládou podle fantazie (já použila čínskou hůlku, jde to s ní opravdu dobře).


Nudle s mákem

13. března 2015 v 17:02 | elle |  Sladká jídla
Suroviny
těstoviny
sůl
moučkový cukr
mletý mák
máslo

Postup
Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu se špetkou soli. Na talíř dáme požadovanou porci, posypeme mákem a cukrem dle chuti a polijeme rozpuštěným máslem. Servírujeme ihned, teplé.


Barevný ovocný salát

13. března 2015 v 16:58 | elle |  Saláty
Suroviny
1 pomeranč
3-4 velké jahody
1 zelené jablko
1 banán
1 kiwi
1/2 červeného grepu
2 lžíce medu
šťáva z 1/2 citronu

Postup
Pomeranč oloupeme, rozdělíme na dílky a ty pak nakrájíme na kousky. Jahody omyjeme a nakrájíme na kousky. Neoloupané jablko rozdělíme na čtvrtiny, vykrojíme jádřince a také nakrájíme na kousky. Grep nožem oloupeme až na dužinu a poté v ruce vykrajujeme filety dužiny. Zbytek šťávy z bílých slupek vymačkáme do mísy. Banán nakrájíme na kolečka a pokapeme citronovou šťávou. Rozetřeme, aby banán nezhnědl. Kiwi oloupeme, nakrájíme na kolečka a ta pak na čtvrtiny. Do mísy přidáme zbytek citronu a med, případně přidáme podle chuti jedno či druhé. Podáváme při pokojové teplotě.


Mini sekaná

13. března 2015 v 16:52 | elle |  Hlavní jídla
Suroviny
500g mletého masa
1 cibule
2 vejce
1 houska či kaiserka
100 ml mléka
koření na mletá masa
hořčice
sůl
pepř
hladká mouka

1 rovná střední mrkev
2 párky
4 nakládané okurky
8 zelených fazolek
1 vejce natvrdo

Postup
Mleté maso rozmícháme v míse s vejci a kořením. Vmícháme nasekanou cibulku, kterou můžeme předtím i osmažit na pánvi. Vmícháme housku, kterou jsme nakrájeli na malé kostičky a navlhčili mlékem. Umícháme hladkou směs. Toto množství by mělo vyjít na 8 minisekaných. Hmotu tedy rozdělíme na osm částí a každou v ruce utvoříme do tvaru placičky. Tu pak položíme na talíř a potřeme trochou hořčice. Mrkev rozkrojíme napůl, dále každou půlku podélně napůl a pak ještě jednou. Vznikne tak osm klínků. Párky rozřízneme napůl a pak podélně napůl. Okurky jen napůl. Vejce natvrdo rozdělíme na osm klínků. Na každou masovou placičku navrstvíme po jedné mrkvi, párku, okurce, fazolce a vajíčku. Opatrně vezmeme do ruky a náplň zabalíme do masa. Opakujeme se všemi minisekanými. Naskládáme je do olejem vymazaného pekáčku a zhruba do poloviny výšky zalijeme vodou. Lehce je poprášíme hladkou moukou a dáme péct na stosedmdesát stupňů, dokud nezezlátnou a nejsou propečené.
Podáváme s bramborem či bramborovou kaší a zeleninovým salátem.


Caprese

8. března 2015 v 13:16 | elle |  Saláty
Suroviny
rajčata
mozarella
bazalka
sůl
pepř
olivový olej

Postup
Tento salát je klasika možná už proto, jak je jednoduchý a prostý a přitom vynikající. Nakrájíme rajčata i mozarellu na tenké plátky, pokapeme olejem, posypeme solí a pepřem a na závěr nasekanou bazalkou. Podáváme s pečivem nebo samotné.


Cuketová buchta s kokosem

1. března 2015 v 16:08 | elle |  Moučníky
Suroviny
1 hrnek jemně nastrouhané cukety (i se slupkou)
1/2 hrnku polohrubé mouky
1/2 hrnku hladké mouky
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
2/3 hrnku krystalového cukru
1 hrnek jemného kokosu
2/3 hrnku oleje
3 vejce

Postup
V míse smícháme suché suroviny, poté přidáme vejce, olej a cuketu. Zamícháme a těsto nalijeme do pekáčku s pečicím papírem. Pečeme při 175 stupních asi dvacet minut nebo dokud není povrch zlatý a špejle po vytažení zůstane čistá.
Servírujeme s kopečkem zakysané smetany či mlékem.


Bramborová polévka s liškami

1. března 2015 v 15:59 | elle |  Polévky
Suroviny
2 mrkve
1 cibule
kousek celeru
mražený hrášek
kousek pórku
dvě velké růžičky květáku
hladká mouka
máslo
brambory
lišky
sůl
pepř
majoránka
(česnek)

Postup
Na trošce oleje a kousku másla zpěníme cibulku. Na ni dáme orestovat nastrouhanou mrkev a celer, přidáme na nudličky nakrájený pórek, na kousky nakrájený květák a hrášek. Nakonec přidáme na kostky nakrájené brambory. Zalijeme vodou, osolíme. Vaříme do změknutí brambor. Poté vložíme lišky a ještě chvilku provaříme. Polévku zahustíme jíškou připravenou z kousku másla a hladké mouky. Nakonec dochutíme majoránkou, pepřem a případně podle chuti česnekem.


Borůvkové knedlíky

1. března 2015 v 15:52 | elle |  Sladká jídla
Suroviny
250 g hrubé mouky
125 ml teplého mléka
100 ml oleje
1 vejce
špetka soli
kvásek - jedna lžíce cukru, jedna lžíce mouky, čtvrtka kvasnic, špetka soli, troška mléka - nechat vzejít

Postup
Do mísy dáme mouku, sůl, mokré suroviny včetně kvásku - ten vytvoříme smícháním uvedených surovin, kterému pak dovolíme deset minut na teplém místě vzejít. Vařečkou těsto zpracujeme a pak pořádně vymícháme - musí se udělat bublinky. V případě potřeby přidáme mouku. Necháme na teplém místě půl hodiny kynout.
Vyválíme placku, nakrájíme na čtverečky. Plníme ovocem, vaříme 25 minut v páře nebo v mírném klokotu 15 minut. Servírujeme se zakysanou smetanou, tvarohem či mákem a medem či cukrem. Poléváme máslem.


Bramboráky

1. března 2015 v 15:37 | elle |  Bezmasá jídla
Suroviny
brambory
sůl
majoránka
pepř
případně česnek
200 ml mléka
hladká mouka
olej

Postup
Brambory nastrouháme na hrubém struhadle. Přelijeme je vroucím mlékem a promícháme s kořením a solí. Potom zahustíme moukou podle potřeby tak, aby vzniklo řidší těsto. Na pánvi rozpálíme olej a postupně na mírném plameni pečeme bramboráky z obou stran dozlatova. Servírujeme se zeleninovým salátem, např. okurkovým, rajčatovým, zelným nebo šopským. Můžeme také servírovat s přírodním kuřecím masem.


Tvarohové noky s borůvkovou omáčkou

1. března 2015 v 15:31 | elle |  Sladká jídla
Suroviny
1 vanička měkkého tvarohu
2 vejce
100 ml mléka
špetka soli
hrubá mouka dle potřeby

Postup
V misce smícháme tvaroh s vejci a mlékem. Přidáme špetku soli a zahustíme moukou podle potřeby tak, aby vzniklo těsto, ze kterého se budou dát dělat noky polévkovou lžící - ne tekuté a ne příliš tuhé. Misku s těstem si vezmeme k plotně a do vroucí vody postupně zavařujeme noky. Noky jsou hotové už po pár minutách. Podle jejich velikosti jeden vyndáme, rozřízneme a podíváme se.
Na omáčku rozmačkáme borůvky, smícháme je s bílým jogurtem a cukrem dle potřeby.
Servírujeme noky přelité borůvkovou omáčkou.